Cashewnoten

January 24, 2013

Het projectterrein van Fondation Haparako beslaat 10 hectare en grote delen ervan zijn niet geschikt voor bebouwing omdat het te heuvelachtig is. Om die delen van het terrein niet onbenut te laten, hebben we in 2006 besloten om er bomen te planten. We hebben een nieuwe species geïntroduceerd met cashewbomen, die in de regio Boucle du Mouhoun nog niet voorkwamen. Daar waar de grond te hard is en de wortels van de cashewbomen niet kunnen aarden, hebben we eucalyptusbomen of jatrophabomen geplant. Met het planten van bomen dragen we bij aan het tegengaan van de ontbossing in het projectgebied en aan CO2 reductie. Het allerbelangrijkste is echter dat we voor de verwerking van de cashewnoten ongeveer 200 vrouwen aan een vaste baan en daarmee aan een vast inkomen kunnen helpen. De verwerking van cashewnoten bestaat uit het roosteren, schillen, wassen, drogen en ontvellen van de ruwe noten. Pas na dit proces zijn de noten eetbaar. De verwerking is een arbeidsintensief proces, waardoor we veel vrouwen een betaalde baan kunnen bieden.

In 2008 is Sama Zacharia aangenomen, die samen met zijn familie zorg draagt voor de boompjes. Hij woont in een wachthuisje op het terrein, tussen de boompjes, geeft ze elke dag water en zorgt ervoor dat het loslopend vee de nieuwe aanplant niet opeet.

In het najaar van 2006 zijn we een landelijke actie gestart om cashewbomen te adopteren of cadeau te doen aan een vriend(in) of familielid. Voor deze actie is een speciale website gebouwd, www.cash4cashu.nl, waar u online een cashewboom kunt planten voor €10. Deze website is nog steeds actief en zal dat blijven totdat het hele terrein bebost is. Wilt u een origineel cadeau doen aan iemand en helpen cashewbomen te planten, klik dan hier en bestel online.