We zijn trots!

July 25, 2016

Afgelopen zaterdag hebben we het schooljaar afgesloten met een borrel waar bijna alle docenten en geslaagde leerlingen bij aanwezig waren. Het was een simpel, maar leuk, bijna intiem feestje. Er was 40 liter dolo, 10 liter gemberlikeur, 15 liter zelfgemaakte ranja en als hapje hebben we visjes gefrituurd met een lekkere saus met brood. Niks overdadigs, maar vooral de geslaagde leerlingen zaten te glunderen – het was immers hun feestje.

We hadden dit jaar alle reden tot een feestje; we hebben maar liefst een slagingspercentage van 75% gehaald bij de techniek en 35% bij het algemene onderwijs. Het landelijke gemiddelde bij het algemene onderwijs lag dit jaar op 28%, dus daar zitten we ruim boven. Als je nagaat dat van de 20 leerlingen in de examenklas, er 19 zittenblijvers waren en er bij ons 7 geslaagd zijn, dan mogen we met recht trots zijn op ons resultaat.
Bij de techniek lag het landelijke gemiddelde ook onder de 30%, daar zijn we dus dubbel en dwars overheen gegaan. Per diploma en per opleiding waren de resultaten als volgt:

CQP autotechniek 9 uit 9 100%
civiele techniek/bouwen 8 uit 12 67%
BQP autotechniek 8 uit 9 89%
civiele techniek/bouwen 6 uit 7 86%
metaalconstructie 2 uit 3 67%
CAP elektrotechniek 4 uit 8 50%
metaalconstructie 5 uit 7 71%
civiele techniek/bouwen 12 uit 19 63%
autotechniek 7 uit 9 78%
BEP civiele techniek/bouwen 6 uit 8 75%
gemiddelde: 75%

Dankzij de goede contacten die dit jaar aangehaald zijn met de regionale directie van het ministerie van onderwijs is het ons gelukt om de examens autotechniek, civiele techniek/bouwen en elektrotechniek in Dédougou plaats te laten vinden. In voorgaande jaren moesten alle leerlingen zich verplaatsen naar Ouagadougou en Koudougou, wat natuurlijk altijd een hoop stress opleverde. De dure busreis, de onzekerheid over slaapplaatsen, de vraag of je je eten gaat kopen, zelf gaat koken of in een groep – alles kost extra geld, wat veel van onze leerlingen en hun ouders niet hebben. De examens voor autotechniek werden op het nieuwe openbare lyceum Nazi Boni in Dédougou gehouden en civiele techniek en elektrotechniek bij ons op het LTPH. Alleen metaalconstructie heeft in Koudougou examen gedaan.
Het grote voordeel van de school was bovendien dat de leerlingen tijdens het praktijkexamen de fundering van twee nieuwe klaslokalen hebben gelegd, met materialen die door het ministerie aangeleverd zijn. Volgend jaar kan de examenklas AFP3 de twee lokalen verder afbouwen.
Ik heb ook een aanvraag bij de regionale directie van het ministerie van jeugd en beroepsopleidingen gedaan om het CQP-examen civiele techniek/bouwen en metaalconstructie naar het LTPH te halen. De regionale directeur is daar een groot voorstander van en heeft al toegezegd te helpen. Afgelopen juni-juli hebben alle leerlingen van het AFP2 hun CQP-examen gedaan in Ouagadougou (zie tabel). Het was daar zeer slecht geregeld, zeg maar gerust dat het een zooitje was; er waren geen slaapplaatsen geregeld en de leerlingen zijn wel drie keer verhuisd en ook de materialen waren onvoldoende. Dat kunnen wij veel beter!

In oktober 2015 hebben we ingeschreven op een tender van FAFPA en die hebben we in mei toegewezen gekregen. Het betreft een cursus van 7 maanden voor 100 jongeren in civiele techniek/bouwen. We hebben ingeschreven samen met het Centre de Formation Professionnelle in Nouna (CFP-Nouna) en de verdeling zal 70 leerlingen op het LTPH en 30 op het CFP-Nouna. De cursus gaat op 1 september beginnen, parallel aan het reguliere technische onderwijs, en in juni 2017 gaan alle 100 leerlingen op voor het CQP-examen. Met deze cursus is een bedrag van 37.930.750 FCFA (€57.822) gemoeid en als we die goed managen houden we daar een leuk bedrag aan over. Bovendien gaan de leerlingen nuttige dingen bouwen die voor de beide scholen blijven. Op het CFP-Nouna gaan ze een kiosk en een computerlokaal bouwen en bij ons op het LTPH gaan ze 5 kiosken bouwen langs de verbindingsweg naar Tougan die binnenkort geasfalteerd wordt. Die kiosken worden later verhuurd, waardoor we weer inkomsten genereren.

De Chambre de Commerce et Industrie (CCI-BF), de Kamel van Koophandel in Burkina Faso, heeft een lening van de Wereldbank gekregen ter hoogte van 27 miljard FCFA, ruim 41 miljoen euro, voor bijscholingscursussen van personeel aangevraagd door het bedrijfsleven. LTPH is door het CCI-BF uitgekozen als het trainingscentrum voor metaalconstructie en civiele techniek/bouwen.

Door al deze buitenschoolse trainingscursussen zetten we het LTPH verder op de kaart, verdienen de docenten er een mooi bedrag bij naast hun salaris en verkleint het financieringstekort voor het LTPH omdat de schoolgelden de uitgaven nog niet dekken. Daarnaast kunnen we de benodigde uitbreidingen bouwen op kosten van derden.