Lichting 2011/2012

Dit jaar zijn Konaté Wilo, Dakuyo Hapona, Sama Yibamata en Habou Parako toegelaten als beursstudenten in het eerste voorbereidende jaar.

Konaté Wilo komt ook uit Parako en is geboren in 1996. Hij heeft de eerste klas van de middelbare school over moeten doen en dat doet hij nu op LTPH. Wilo woont samen met zijn zusje bij zijn moeder, die net als de moeder van Bounsi verstoten is door haar man. Hoewel de moeder ondersteund wordt door haar volwassen kinderen, kan ze het schoolgeld niet betalen. Wilo heeft voor elektrotechniek gekozen en is in AFP2 blijven zitten en is overgestapt op het niveau CQP. Halverwege het jaar heeft hij toch maar besloten weer terug te gaan naar het CAP. Op die manier is hij dus feitelijk blijven zitten. Hij is echter wel overgegaan naar AFP3, maar is gezakt voor zijn examen. Zijn beurs voor de vier jaar is op.

Dakuyo Hapona komt uit Massala, een dorpje op 3 km ten noorden van Parako. Ze is geboren in 1996. Zij heeft in 2010 haar lagere schooldiploma gehaald met goede cijfers. Tijdens haar lagere school werd zij door een Franse organisatie ondersteund, maar die betaalt alleen voor de lagere school. Zij woont met haar 5 broers en zussen bij haar ouders. Beide ouders zijn analfabete boeren die het schoolgeld nooit zouden kunnen betalen. Hapona is met prima cijfers doorgegaan tot halverwege AFP2 bij civiele techniek, waarna ze getrouwd is en nu een kind heeft. Haar schoonfamilie heeft zich garant gesteld voor het terugbetalen van haar beurs.

Sama Yibamata komt uit Parako en is geboren in 1996. Ze heeft in 2009 haar lagere schooldiploma gehaald, maar omdat de ouders geen geld voor de middelbare school hebben, heeft ze de laatste klas van de lagere school nogmaals gedaan. Yibamata woont bij haar oude moeder, die de vierde vrouw van haar vader is. Beide ouders zijn analfabete boeren en hebben geen geld voor de middelbare school. Yibamata is een slimme meid die hard werkt. We hebben goede hoop dat ze haar opleiding op LTPH met succes zal vervolgen. Yibamata heeft voor metaalconstructie gekozen en is in AFP1 blijven zitten, maar heeft in juni 2015 haar examen CAP gehaald.

 

Habou Parako komt uit Parako en is geboren in 1996. Hij woont samen met zijn zusje en broertje bij zijn moeder. Zijn vader is overleden en zijn moeder Ténéko slaat zich er in haar eentje doorheen. Zij heeft een aantal jaren op de olieperserij van Háparako gewerkt, maar is weer werkloos sinds de sluiting. Parako heeft voor autotechniek gekozen en is in 2015 gezakt voor zijn examen. In 2016 is hij echter als beste van de klas geslaagd voor zijn examen.

Amandine Tibiri en Pauline Dakuyo hadden beiden al vier jaar algemene middelbare school achter de rug en konden direct instromen in het AFP1.

Dakuyo Paulinekomt uit Massala, een dorpje op 3 km ten noorden van Parako. Ze is geboren in 1992 en heeft al een zoontje van 1 jaar. Ze heeft de onderbouw middelbare school afgemaakt, maar wil liever een vakopleiding volgen zodat ze voor zichzelf en haar zoontje kan zorgen. Nu woont ze nog bij haar ouders samen met haar broers en zussen. Gezien haar vooropleiding kon ze direct in het AFP1 instromen. Ze heeft gekozen voor de opleiding metaalconstructie en heeft in 2014 haar examen gehaald. Dat jaar heeft ze van het ministerie voor jeugd en werkgelegenheid een installatiekit gekregen waarvan ze een werkplaats heeft gebouwd en de stroom door heeft getrokken. Samen met haar man runt ze nu een goed lopend lasbedrijf.

Amandine Tibiri komt uit Parako en leeft met haar oma omdat haar vader haar moeder verstoten heeft en opnieuw getrouwd is. Haar moeder heeft het dorp verlaten en is elders eveneens opnieuw getrouwd. Amandine heeft voor civiele techniek gekozen. In 2014 is ze gezakt voor haar examen en is haar beurs gestopt. Haar vader heeft vervolgens toch besloten om zijn dochter te ondersteunen en heeft in 2014-2015 het schoolgeld betaald. Ze is echter ook dat jaar gezakt voor haar examen. Omdat ze slechts 0,2 punten tekort kwam op haar examen heeft de directie van het LTPH besloten haar in het jaar 2015-2016 over te laten gaan naar BEP1. In 2016 is ze eindelijk geslaagd voor haar CAP examen en ze zal in 2017 examen doen voor haar BEP.